úterý 20. září 2011

Odrážedlo, protesty a jiné

Jelikož jsem momentálně úplně v ......

...protože ležím doma v posteli a mám stejnej prasečí mor jako lízač asfaltu. Mám tím pádem dost času psát na blog.

Nejdřív teda napíšu Historku o odrážedle.
Když jedem ráno na víkendové závody je to vždycky frmol. Člověk musí dát na hromadu a odnést do auta tolik věcí. Jen namátkou, postýlku, kočárek, věci na přebalování, tašku s jídlem, tašku s hračkama, svoje věci, Silviny věci, Ondrovi věci, Ondru, stoličku, karimatky..... odrážedlo. Bohužel některé části hromady se samovolně a s radostí od hromady oddělují a za pomoci odrážedla se vzdalují pryč, je pak potřeba ty části odchytit a opět připojit k celku. Když pak jeden rodič přinese dítě a spoléhá na to, že druhý rodič donese odrážedlo vznikají problémy a neschody. Věty typu: "Já myslel, že když vemeš dítě, tak vemeš i odrážedlo" celé situaci moc nepomůžou. Zvlášť ne při 150km/h rychlosti poblíž Boleslavi. Pak nastává fáze, jak v sobotu v 8.30 ráno zajistit aby někdo vyzvedl na parkovišti zapomenuté plastové odrážedlo? To by jste nevěřili, kolik lidí v sobotu ráno spí!! a nezvedá telefony?!!!! Více neúspěšných telefonátů plodí více zoufalých pokusů. Nakonec Silva rozjíždí záchranou akci přes manželku bratra Markétu, která "jen co se děti nasnídají, tak je hodí do auta a dojede z Modřan na parkoviště se po odrážedle podívat" a já přes souseda našeho souseda se dovolávám na jeho podnájmníky, kteří evidentně chtěli spát až do oběda a teď nevěřícně kroutí hlavou a myslí si, že si z nich dělám legraci, když po nich chci aby se šli podívat ven před barák po plastovém krámu. To prostě musí vyjít! 1/2 hodiny se nic neděje a my stále jedeme na závody. Troška stresu s mírným zpožděním = předzávodní koncentrace jako prase :-). Náhle telefon od Markéty: "Silvo. Jsme na parkovišti, odrážedlo máme, ale je tady i nějakej chlap v trenýrkách, tvrdí že je váš soused a chce nám to odrážedlo vzít, co máme dělat?! Tomu říkám tajming! Nakonec vše dobře dopadlo, odrážedlo je doma a uživatel je velmi spokojený.


Jo a koho rodiné "slasti" nezajímají může rovnou přeskočit na výsledky sobotního Poháru štafet, kde Sparta opět postavila v H21 tři vyrovnané štafety (35, 36 a 40 místo :-). A mapa s postupy toho, který zapomněl odrážedlo je tady.
P.S. nebylo to tak ošklivý jak to z mapy vypadá :-)

Když má blbec štěstí aneb proč se vyplatí studovat pravidla
Jsem pomalej. Jsem fakt pomalej a ze všeho nejvíc se to pozná ve sprintech. Pocitově běžím jak nejrychleji to jde, ale realita je někde mezi želvou a lenochodem. Čím více se snažím běžet tím víc omezuju ostatní funkce. Prostě maximálně zjednodušuju. Například čtení kódů. Když je kontrola uprostřed náměstí na plácku 20 x 5 metrů na pomníku, tak prostě bežím co to jde, neztrácím čas čtením kódů a razím kontrolu uprostřed náměstí na plácku 20 x 5 metrů na pomníku. To že jsou tam pomníky tři a snad na každém kontrola zjišťuju až když si při vyčtení čipu všimnu nápisu DISK! V krvi spousta adrenalinu a v hlavě pocit naprostého blba, tak ještě za tepla si to běžím zpátky odkrokovat a hele, dva pomníky dvě kontroly a ono to je necelejch 10kroků! To nemůže bejt víc než 4mm na mapě. Dva stejný objekty! Co to ty pravidla jen píšou? Něco o minimální vzdálenosti kontrol na stejných objektech. Tak zpátky do cíle, půjčit si pravítko a měřit. 3,5mm! Nedalo se nic dělat. Přestože mám Hradecké klokany fakt rád ten protest jsem musel dát. A začali měřit jiní a výsledek? 3,8mm!
Protest uznán a jsem zpět ve hře! Ne že by mě to nějak dvakrát těšilo, ale pravidla jsou pravidla a tohle mi přišlo dost nefér zvlášť, když pořadatel přiznal, že to bylo záludný. Na závěr chci poděkovat klukům z jury (Levák, Košík a Jindra Kořínek) za rozumné rozhodnutí a říct, že je dobrý znát pravidla, ale ještě lepší je pokaždý číst kódy! A blbcovi postupy na závěr.

Proše pana po Polski šukajem punkt
jo až do Polska jsme v neděli jeli a stálo to za to. Moc pěknej terén, moc pěknej závod jen ty první úseky jsou už nad moje síly, ale co naplat. Jeden lízá asfalt, druhej běží k Táboru a ostatní se do toho nehrnou, takže zase já. Tentokrát si se mnou osud zahrál a naší štafetě vylosoval č. 1. Trochu jsem se na startu bál, že zakopnu a ostatní mě ušlapou ale 100m po startu už jsem to vše pěkně kontroloval z povzdálí abych se v tu pravou chvíli do věci vložil. A kupodivu ta pravá chvíle přišla záhy. Dlouhý postup na pátou kontrolu ve mě už od pohledu vzbuzoval hrůzu. Postup přímo jsem zamítl jako "příliš moc hnědých hadů v cestě" a jal se obíhat z leva, což byla naprosto optimální volba a na 6 jsem opět byl s čelem! To mě malinko vykolejilo a na 10 kontrole chybuju a propadám se do dlašího balíku. Přítomnost JJ mě nabudila, ale i tak dochází k postupnému (a potupnému) zpomalování a dalšímu propadu. Nakonec jsem to bez chyby jakš takš udržel až do cíle a předal s důstojnou ztrátou kdesi v třetí 10.
Mirek s Pápnem už jen vylepšovali a tak nakonec krásné 9. místo a pro mě důstojné zakončení letošní sezóny. Proč zakončení. Protože prasečí mor se už blížil, ale o tom zase v dalším postu.

6 komentářů:

Radim Ondráček řekl(a)...

Ve lhůtě stanovené pro písemné protesty proti průběhu závodu podávám protest proti porušení Pravidel orientačního běhu závodníkem Petrem Bašusem (SCP7400). Zmíněný závodník porušil článek 12.2 Pravidel tím, že se po doběhnutí do cíle vrátil zpět do závodního prostoru a prováděl zde různé nepovolené činnosti.
Svou přítomností v prostoru kontrol 79 a 38 (kde prováděl neautorizované zeměměřické práce) ovlivnil výsledky závodu několika kategorií a porušil tím také pravidla fair play. Doznání pachatele je k nalezení na jeho osobním blogu http://basablog.blogspot.com/2011/09/38mm-aneb-kdyz-zna-blbec-pravidla.html a je vtipně pojmenováno "Když zná blbec pravidla". Tímto se pachatel doznává i k tomu, že zná platná Pravidla a muselo se tedy jednat o jejich úmyslné porušení.

Ing. Radim Ondráček, Blatenská 2183/19, 148 00, Praha 4

Zatím odesláno na adresu Kladská 249, 500 03 Hradec Králové, dalším orgánům ČSOS bude odesláno později.

Anonymní řekl(a)...

Gja bych toho podvodnika Basuse rovnou zavrel do cely predbezneho zadrzeni.preci ken nez se jeho pripad vyresi mohl by svou podvracecskou connosti narusovat beh dlasich zavodu. torous rozsypal byvaly scp7600

Anonymní řekl(a)...

Ja nechapi jak ten postup na sestku mohl byt okolo tak rychly.kdyby jsi sel primo tak zttake ratis vysku 6 vrstevnic stejjne jako kdyz jsi sel oklikou zleva. a na ceste primo se take da kalit hodne po cestach.

Anonymní řekl(a)...

To sem psal take ja.toro

Unknown řekl(a)...

to ToRo: Ten postup byl ideální jít úplně zleva, kolem 18ky. Celá finta byla v tom že přímý postup prý byl hodně náročný na podložku a v závěrečné stoupání byl zalamovák plný klacků a bordelu. Kdežto obíhačka se dala celá běžet a bylo to pozvolné stoupání.

Unknown řekl(a)...

to Radims: Jsem rád, že náš blog má takového zapáleného čtenáře, který neváhá a hned jedná. Jako neautorizovaný geodet určitě zasloužím vyjímečný trest. Jako orientační běžec ti můžu k přečtení doporučit jeden ze svých starších článků http://basablog.blogspot.com/2009/02/tak-jsem-se-konecne-dockal.html.